V jednoduchosti je krása



V jednoduchosti je krása - to je mé oblíbené heslo. Tím ovšem nemíním, že jsem minimalistou ve světě tvarů a barev, ale naopak mám ráda vyváženost. Hned vysvětlím, proč mě zrovna tato myšlenka napadla při pohledu na jednu z maminčiných nových dek.


Před nedávnem se mamince podařilo získat jeden docela malý zázrak. Říká se mu patka s horním podáváním. Řeknu vám, to je taková úžasná patka, která má ve středu ještě jednu patku se zoubky, která po látce poskakuje a posunuje ji, stejně jako zoubky ve stehové desce stroje zespodu látky. Jak se jedná o prošívání, je to nedocenitelný pomocník. Všechny vrstvy látek se totiž posunují plynule a bez krepatění, vlnění, natahování a tomu podobně. (Což mě přivádí k myšlence, že tato patka bude určitě skvělá i pro šití z úpletů a jemných materiálů.)






A tak se maminka pustila do šití deky, o jaké do té doby jenom snila. Hned pod ruku ji padly kousky látek velice známého původu. A protože jich měla pomálu, musela je doplnit látkami neméně zvučného jména. Nebudu vás napínat, jedny byly navrženy pod značkou Tilda a druhé pochází z dílny velice oblíbené firmy z Dánska, která se zabývá bytovým textilem a dekoracemi a každý jejich katalog je důvod pro pořízení XXXL brindáku. 






A protože se jedná o látky jemných a půvabných dezénů, vrhly jsme se na řezání na čtverce přiměřené velikosti. Aby takové vzory vynikly i v patchworkovu, je totiž nejlepší zvolit spíše jednoduchou kompozici. Alespoň podle mě. Obecně opravdu platí, že má-li velký vzor vyniknout, měl by se umístit na velké plochy, ale malý vzor na malé plochy nebo na plochy rozbité střihem, pruhem jiné jednobarevné látky... Díky tomu vynikne látka jako taková, dalo by říci její osobnost, charakter. 

Prostě snažit se nic nepřekombinovat. Oněch 100% dojmu, který získáme při pohledu na danou věc, se musí podělit mezi dezén a střih. Nemůžeme věnovat, řekněme, 60 % střihu a 70% dezénů. To už by bylo trochu moc. A navíc, pokud trochu ubereme například u oblečení, myslím tím, že dojem (střih + dezén) z dílka bude například 90%, tak se do oněch 10%, kterých jsme se vzdali, vejde ještě nápaditá kabelka, boty nebo jiný šperk.






Vidíte, jak krásně vynikly látky samotné? Jak říkám, v jednoduchosti je krása. Pravda, mohly jsme deku ještě doplnit například saténovou stuhou našitou na lem, nicméně co kdyby deka skončila v postýlce s bohatou řezbou, že ano? ;-) 


            Jen tak mimochod, o to, kde deka skončí, se můžete vynasnažit na http://www.fler.cz/zbozi/romanticka-girl-6397537, kde si ji můžete pořídit.






Na zadní stranu deky jsme vybrali látku, které bylo logicky dostatek. :-D 






Lem udělala maminka spíše tenký. Proč, to opravdu nevím, asi proto, že se jí zkrátka chtělo. Já měla původně za to, že jej udělá širší. Ale víte, čím to asi bude? Když jsem byla malá, také jsem měla prošívanou deku. A ta měla měla široký lem. Dodnes si ji pamatuji... (zasněná Linda).




Deka je prošívaná po diagonále. To se tak někdy dělá. Díky tomu deka není opticky ani moc dlouhá ani podezřele široká. A především se vyplňovací materiál (vatelín) neposunuje od jednoho konce ke druhému jako peřina v povlečení.


Vzhledem k tomu, že si dala maminka za cíl vyšít všechny zbytečky látek, že je z nové patky naprosto unesená a že miluje takovýto jednoduchý patchwork, mohu s klidným svědomím říct, že zde na blogu, ale i v naši skříni, bude brzy "předekováno". 


Proto dekám zdar!


-Linda-




Komentáře

Oblíbené příspěvky