Provázkové sušenky



Provázkové sušenky jsou z provázku asi stejně jako v Sekyrkové polévce plavou kousky sekery. Nicméně i přesto, že jsem hned v úvodu tak nešetrně odhalila jejich vcelku romantický název, neznamená to, že se s vámi nemohou vydat na toulky za dobrodružstvím. Posuďte sami podle složení. ;-)





300 g hladké mouky, 
250 g másla,
cukr cca 100 g nebo méně, protože se ještě bude obalovat,
cca 100 g namletých slunečnicových, sezamových nebo jiných  semínek, mohou být i předem opražené,
1 žloutek,
cca 50-70 g ovesných vloček jemně opražených s trochou cukru, tak aby byly jemně karamelizované,
nasekaná čokoláda dle libosti,
špetka soli.



Přísady smícháme, vypracujeme těsto. Pokud těsto po uležení lepí, přidáme malinko mouky. Ale opatrně, těsto totiž nesmí lepit, ale ani nesmí být tuhé. Pak jej zabalené do folie můžeme nechat odpočinout v ledničce asi tak půl hodinky. Já jsem nečekala, vytvarovala jsem sušenky hned a dala je péct do trouby na 180 stupňů Celsia asi na 10 minut (také záleží na typu trouby, my máme horkovzdušnou). 






Až sušenky zchladnou, jestli tedy ještě budou existovat, můžete je převázat provázkem a darovat, nebo vyrazit s nimi na cesty, třeba do obchodu. ;-) Nebo i někam dál. A dokonce jsem včera četla, že když se čerstvý sýr zabalí do blanšírovaných vinných listů vydrží čerstvý déle. Tak se ptám - máte nějaké informace o tom, že by podobný účinek mělo jakékoliv listí i na sušenky? Co kdybychom se vydaly pěšky na Kilimandžáro, že? ;-)

- Linda-

PS: Jestli je vám recept povědomý, tak je to správně, protože se jedná o variaci na čajové pečivo...

Bon appétit!
Guten Appetit!
Bon appetite!
Buen provecho!

Komentáře

Oblíbené příspěvky