Jak na melíry 1

Melíry a já.

Znáte ten pocit, když vidíte klubíčko s krásnými melírovanými barvami a vy je prostě musíte mít? A pak, přijde slavnostní chvíle, kdy jej načnete... a najednou zjistíte, že snad vyrábíte z docela jiného klubíčka. Mě osobně někdy přijde, že takovéto příze vypadají nejlépe hezky smotané do klubíčka, tak jak opustily výrobnu. Ale i to jde překonat.

Jistěže melír nebude nikdy vypadat stejně na klubku jako na pletenině. To už bylo jednodušší vybrat si jednobarevná klubíčka stejných nebo podobných barev, jaké jsou na melírovaném klubku, a plést... třeba proužky. Na druhou stranu s melírem  a jedině s melírem vykouzlíte fantaskní kresbu hodnou snových krajin moderních pohádek.

Máte dvě možnosti - podle klubíčka si vybrat pracovní techniku nebo podle pracovní techniky klubíčko. Melírované příze mají totiž podle typu různě dlouhé frekvence střídání barev, to znamená, že některé se střídají po deseti centimetrech, u jiných je jedna barva u moci i více než metr.

Za druhé, pletení má malou spotřebu příze, naopak háčkování velkou. A právě na háčkování se podíváme nyní. Pokud byste chtěli háčkovat a vzali si klubíčko s krátkými barevnými úseky, tyto barvičky by ve výsledku příliš nevynikly a celkově by byl výsledný efekt prskaný. Možná zrovna to byste chtěli, nicméně háčkování je více kreativní co do vypracování různých plastických detailů . Takže pokud byste háčkovaly třeba květiny, jejich tvar by zanikl v návalu "prskanců". 

Příze značky Ice Yarns.

Na obrázcích níže jsou uháčkované květy z melírované příze Ice Yarns. K jejich uháčkování maminka vybrala přízi s dlouhými úseky jedné barvy. Díky tomu barvy nepřehluší tvar květiny. Navíc, některé části háčkovala jednobarevnou přízí, takže hezky vynikly i melíry samotné.



 Na následujícím fotu má oranžová květina střed z příze s krátkými barevnými úseky. Můžete si povšimnout, že se barva střídá prakticky každý druhý sloupek. Kdyby takto háčkovala například okvětní lístky té bílo fialové květiny, lístky by se ztrácely, viďte?


Pokud se rozhodnete z melíru plést, můžete si vybrat kterýkoli druh melíru. Na druhou stranu vám můžou vzniknout v zásadě dva druhy kresby. A ovlivnit, která to bude, je vskutku alchymie. A o tom si řekneme příště. ;-)

                                                                            -Linda-

Komentáře

Oblíbené příspěvky